fredag den 20. september 2013

Leg med macarons...


Min søster og jeg har leget med skønne macarons :-) Det blev til nogle, med chokolade, nogle med lakrids, nogle med brombær, nogle med hindbær, nogle med citron, nogle med blåbær og nogle med ribs...

Jeg havde købt et opskriftebog der hedder: Franske makroner & Cupcakes. Den har nogle lækre billeder, der får mundvandet til at løbe og mange gode opskrifter. Men den mangler et par opskrifter syntes jeg... Og det var her det blev rigtig sjovt at lege, for med udgangspunkt i nogle af bogens opskrifter arbejde vi videre og udviklede vores egne opskrifter på nogle smagsvarianter, der ikke er med i bogen.

Her får i min opskrift på macarons med lakrids og macarons med brombær og hvid chokolade (vores varianter med ribs og hindbær-chokolade, syntes vi ikke blev helt gode nok til at dele opskrifter ud af...)



Macarons med lakrids
ca. 25 stk.

100 g mandelmel (kan købes i de fleste supermarkeder, ellers skal du smutte mandlerne selv og male dem til mel i en stavblender eller lign.)
200 g flormelis
3 tsk ren lakridspulver
3 æggehvider (det fungerer bedst hvis de er temperede)
50 g sukker

Til lakridstrøffelen skal du bruge:
1 dl piskefløde
100 g mørk chokolade, hakket
2-4 tsk. ren lakridspulver (alt efter hvor gennemtrængende en lakridssmag du ønsker)

Start med at lave trøffelmassen. Det gør du ved at bringe fløden i kog og efterfølgende smelte den hakkede chokolade deri. Tilsæt lakridspulveret og rør det godt rundt. Kom trøffelmassen i en skål og dæk den med plastfolie (kom folien helt ned på cremen) og stil den på køl i et par timer.

Til macarondejen skal du bruge to skåle. I den ene blander du mandelmel, flormelis og lakridspulver. I den anden skål pisker du dine tempererede æggehvider. Når de er ved at stivne kommer du sukkeret ved og fortsætter med at piske indtil de er helt stive (jeg plejer altid at teste dem ved at vende skålen på hovedet...)

Vend nu æggehviderne i mandel-lakrids-sukkeret. Her kommer det sværeste. Man skal faktisk sørge for at slå så meget luft uf af æggehviderne, at massen bliver blød at arbejde med. Får man ikke slået nok luft ud af massen, ja, så får macaronsskallerne en lille dut på toppen, og kan ikke stå, men vælter, når kagerne lægges sammen. Får du slået for meget luft ud, bliver massen for tyndtflydende og skallerne bliver for tynde og flyder for meget ud...





Kom macaronmassen i en sprøjtepose med en rund tylle (ca. 1 cm i diameter). Du kan også bruge en frysepose og så klippe et hul på ca. 1 cm i diameter. Sprøjt nu macaronmassen ud på en bageplade med bagepapir i små runde kager.

Når du har sprøjtet kagerne ud skal de stå og lufttørre i ca. 20 min inden de skal bages. For mig virkede det bedst at bage kagerne ved 150 grader i 14 min.(min ovn er en varmluftsovn). Men jeg tror, det er ret forskelligt fra ovn til ovn.

Når macaronskallerne er bagte og kølet lidt af, kan du forsigtigt pille dem af bagepapiret og stille dem på en bagerist.

Nu er du klar til at samle kagerne. Rør din creme lidt og smør så lidt på halvdelen af macaronskallerne og læg de andre ovenpå. Og vupti du har en himmelsk mundfuld at servere til en god kop kaffe.


Macarons med brombær
Ca. 25 stk.  

100 g mandelmel (kan købes i de fleste supermarkeder, ellers skal du smutte mandlerne selv og male dem til mel i en stavblender eller lign.)
200 g flormelis
lidt blå og rød frugtfarve (det giver et lilla skær)
3 æggehvider (det fungerer bedst hvis de er temperede)
50 g sukker

Til brombærtrøffelen skal du bruge:
½ dl piskefløde
100 g hvid chokolade, hakket
1 dl mosede brombær

Start med at lave trøffelmassen. Det gør du ved at bringe fløden i kog og efterfølgende smelte den hakkede chokolade deri. Tilsæt de mosede brombær og rør det godt rundt. Kom trøffelmassen i en skål og dæk den med plastfolie (kom folien helt ned på cremen) og stil den på køl i et par timer.

Til macarondejen skal du bruge to skåle. I den ene blander du mandelmel og flormelis. I den anden skål pisker du dine tempererede æggehvider. Når de er ved at stivne kommer du sukkeret ved og fortsætter med at piske indtil de er helt stive (jeg plejer altid at teste dem ved at vende skålen på hovedet...)

Vend nu æggehviderne i mandel-sukkeret. 

Tilsæt lidt blå og rød frugtfarve for at få et lilla skær i macaronskallerne. 

Her kommer det sværeste. Man skal faktisk sørge for at slå så meget luft uf af æggehviderne, at massen bliver blød at arbejde med. Får man ikke slået nok luft ud af massen, ja, så får macaronsskallerne en lille dut på toppen, og kan ikke stå, men vælter, når kagerne lægges sammen. Får du slået for meget luft ud, bliver massen for tyndtflydende og skallerne bliver for tynde og flyder for meget ud...

Kom macaronmassen i en sprøjtepose med en rund tylle (ca. 1 cm i diameter). Du kan også bruge en frysepose og så klippe et hul på ca. 1 cm i diameter. Sprøjt nu macaronmassen ud på en bageplade med bagepapir i små runde kager.

Når du har sprøjtet kagerne ud skal de stå og lufttørre i ca. 20 min inden de skal bages. For mig virkede det bedst at bage kagerne ved 150 grader i 14 min.(min ovn er en varmluftsovn). Men jeg tror, det er ret forskelligt fra ovn til ovn.

Når macaronskallerne er bagte og kølet lidt af, kan du forsigtigt pille dem af bagepapiret og stille dem på en bagerist.

Nu er du klar til at samle kagerne. Rør din creme lidt og smør så lidt på halvdelen af macaronskallerne og læg de andre ovenpå. Og vupti du har en himmelsk mundfuld at servere til en god kop kaffe.

Jeg har erfaring med at opbevare mine macarons i tupperwares eller lign. lufttætte plasticbeholdere i godt en uges tid - hvis de altså ikke er blevet spist inden... :-) Men det gør, at man kan lave sine macarons nogle dage inden de skal bruges.





5 kommentarer:

  1. Mums de ser altså lækre ud!
    Det må bestemt prøves en dag :)
    Kh Sabrina

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak! Ja, de smager himmelsk - og så er det slet ikke så svært endda :-)

      Slet
  2. Wauw - så flotte I har fået dem lavet. Jeg har stadig tilgode at forsøge mig med sådan nogle...måske din opskrift skulle være debuten ;o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, hvis du kaster dig ud i det - hvilket jeg da helt klart vil anbefale - så hører jeg rigtig gerne om resultatet... :-)

      Slet
  3. De er ok nemme at lave men smager MEGET Godt... er altså stolt af at have en søster der kan få mig lidt mere i køkkenet, de macaroons vi har lavet har spredt glæde til mange :)

    SvarSlet