fredag den 12. april 2013

DIY babybukser


De mønstre jeg har på babybukser til nyfødte viste sig, at være ret så meget for store til Lea i sin tid, derfor har jeg imens jeg gik og var højgravid denne gang lavet mit eget lille mønster til babybukser. Måske det kunne have andres interesse, derfor har jeg lavet en DIY med pdf. mønster, så det er lige til at printe ud.


Bukserne er lette at sy, og der skal ikke meget stof til, hvilket er fantastisk, for så kan man få brugt nogle stofrester :-) Bukserne har ribkant i taljen og i ved anklerne og det gør, at de ikke trykker eller sidder for stramt på babys mave. I mit eksempel har jeg brugt en rest bomuldsstof, der var til overs efter jeg havde syet en kjole til Lea. Man kan også sagtens bruge andre former for stof som fx. babyfløjl, velour og jersey.

Du kan downloade mit pdf. mønster her


Klip mønsteret ud eller tegn det over på mønsterpapir og klip 2 x bukser (sømrum er tillagt, men hvis du ønsker, at de skal være en anelse større, så kan du lægge lidt sømrum til ½ - 1 cm hele vejen rundt).

Klip 1 x taljerib - 12 cm i højden og 38 cm i bredden
Klip 2 x ankelrib - 8 cm i højden og 15 cm i bredden


Nu er du klar til at sy :-)

Jeg brugte min overlocker, men man kan også sagtens sy bukserne med en alm. symaskine, så skal man blot huske at zigzagge buksestykkerne inden de syes sammen med en ligeud sting.

Læg de de to buksestykker oven på hinanden ret mod ret og sy dem sammen midt bag og midt for.


Når du har syet bukserne sammen midt for og midt bag, skal det se nogenlunde ud som på billedet ovenover.

Nu skal du sy den indvendige søm i buksebenene.


Sy taljeribben og de to ankelribbe sammen til rør, ved at folde dem så retten ligger indad.
Her plejer jeg at bruge en alm. sysmakine og syr dem sammen med en ligeud sting, det gør at det ser lidt mindre bulet ud, når man folder dem dobbelt.


Vend retten ud på de tre rib-dele og fold dem på midten.


Nu er du klar til at sy ribkanterne på bukserne.


Marker ribberne i en fjerdedel af bredden, så er det lettere, at få dem placeret, så stoffet er jævnt fordelt. Ribdelene er mindre end buksedelene, derfor skal man strække ribdelene en del. Jeg bruger altid en del nåle, for at holde det på plads.Når du har syet taljerib og de to ankelribber på, mangler du blot at vende bukserne med retten ud, så er dine babybukser færdige! :-)


Bukserne er som sagt lette at sy, og er derfor gode til nybegyndere og til de erfarne - fordi så kan man virkelig hurtigt få lavet et par bukser til sin nyfødte eller til en fin lille barselsgave.
20 kommentarer:

 1. Mange tak for at dele denne. Super pædagogisk forklaret så nu er lillepigens første hjemmesyede bukser klar til brug :-)

  SvarSlet
 2. Mange tak for din kommentar! jeg er rigtig glad for at høre, at min DIY på babybukser kan bruges :-)

  SvarSlet
 3. Ved du hvordan man kan "lægge" til for at få en større størrelse

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, altså, jeg ville gøre det at hvis der er tale om blot en enkelt størrelse større, så ville jeg blot lægge 1-1½ cm på hele vejen rundt om mønsteret. Har barnet fx. lidt længere ben, kan man også vælge at lægge lidt ekstra til for neden. Et andet fif man kan bruge, for at få bukserne til at "strække" sig over flere størrelser, er at lave både benrib og taljerib dobbeltstørrelse af de i min opskrift angivne, for på den måde, kan man folde dem dobbelt til at starte med og så folde dem ned, når barnet er vokset... Håber du kunne bruge mit svar!?

   KH
   Ann-Katrine

   Slet
 4. Ville du lægge 1-1,5 på hvis det er flere størrelser større?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg ville nok lægge ca. 1 cm til hele vejen rundt pr størrelse større... :-)

   Slet
 5. 1000tak for mønsteret og vejledningen! Har lige syet de fineste bukser til min kommende søn - og han skal klart have flere efter dette mønster :-)
  Mvh
  Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Tillykke med din søn! Håber bukserne passer! :-)

   Slet
 6. Dem skal jeg da prøve! Har set andre DIY på babbybukser, men der skulle man selv købe mønsteret - så det var egentlig bare screen shots af hvordan man gør. Hvor er det fedt du har lavet et mønster man kan printe ud:-)
  Mvh Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, mange tak for din kommentar! Det gør mig rigtig glad at høre, at der er nogen der kan bruge mit mønster! :-)

   Slet
 7. Hvis man skal lave et pR i str 92? Hvor meget ville du så ligge til?

  SvarSlet
 8. Ja, så skal der altså ligges en del til. Møsteret er jo ret bredt, så det er nok lægges mere til i længden end i bredden. Jeg ved ikke helt præcis hvor mange cm. der skal ligges til, så jeg ville nok prøve mig lidt frem og frem for alt måle mit barn...

  SvarSlet
 9. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 10. Hvor er de fine:)
  Nu ved jeg ikke, om jeg bare er blind og ikke har læst ordentligt efter. Men skal man lægge sømrum til? Og hvor meget stof bruger man (så jeg ved hvilken længde, jeg skal bestille):)

  SvarSlet
 11. Super dejligt mønster, tak for at du vil dele. Har lavet 2 par hvor jeg har brugt et tillæg på 1 cm. søm, og 2 cm. i benlængden, så regner jeg med at de kan passe en baby på 3 mdr.

  SvarSlet
 12. Tak tak og mere 1000 tak! Jeg er lige gået igang med at sy selv igen efter mange år. Har lige købt ny maskine og jeg venter spændt hver dag på den! Jeg er rusten i syning, men med folk som dig, der gerne vil hjælpe og gøre det nemt, skal jeg nok klare mig :) Jeg er vild med den bukseform!

  SvarSlet
 13. Hej Mumma. Med begejstring er jeg hoppet på at sy dine bukser for nyfødte. Jeg skal nemlig være farmor igen og bedstemor for 9. gang. De ser jo så søde ud. Men jeg jeg har det spørgsmål, om de ikke burde være højere bagpå end foran, for som mønstret er, er de jo lige høje for og bag. Og babymåse fylde jo mere bag på. med kærlig og eftertænksom hilsen Mariann ( bland venner kaldt Mommian)

  SvarSlet