onsdag den 13. marts 2013

DIY Forårskjole

Som lovet kommer her en DIY over den forårs/sommerkjole, jeg lavede til Lea som februar måneds retro-stofudfordring... Jeg har lavet kjolen i størrelse 1 år og 2 år og du kan downloade begge mine pdf mønstre her:

 Pdf mønster str. 1 år

Pdf mønster str. 2 år


Du skal bruge:

Bomuldsstof
2 knapper
Sytråd

1) Hvis du laver kjolen hvor yderstof og foer er det samme stof skal du bruge 1 m x 145 cm.
Til flæsen i kontrastfarve skal du bruge et stykke stof på 25 cm x 145 cm.

2) Hvis du laver kjolen hvor yderstof og foer er to forskellige slags stoffer skal du bruge 50 cm x 145 cm af yderstoffet og 75 cm x 145 cm af foerstoffet (så er der også til flæse).
Til flæsen i kontrastfarve skal du bruge et stykke stof på 25 cm x 145 cm.

Print mit pdf mønster ud i den ønskede størrelse. Det er lavet på flere stykker A4 papir, så du skal klippe dem ud og ligge dem helt tæt sammen på stoffet. Jeg har kaldt bagstykket af kjolemønsteret for nummer 1 og 2 og bagstykket af kjolemønsteret for 3, 4 og 5. (I mønsteret har jeg allerede inkluderet sømrum)

Klip 2 bagstykker og 2 forstykker
Klip 2 stykker til den yderste flæse af 9 cm x 95 cm
Klip 2 stykker til den inderste flæse af 12,5 cm x 95 cm

Mit eksempel her er version nummer 2 af kjolen, hvor jeg har brugt forskelligt yder -og foerstof.

Jeg har således klippet 1 x bagstykke og 1 x forstykke i det blå stof med svampemønsteret, 1 x bagstykke og 1 x forstykke af det røde stof. Jeg valgte at min yderflæse skulle være i det røde stof og min inderflæse i det grønne.

Når du har klippet stoffet skal der syes :-)

Sy forstykke og bagstykke af yderkjolen sammen langs hver sidesøm - ret mod ret. Gør det samme med foerstoffet. 


Jeg brugte min overlocker, men man kan også bare zigzagge og så sy sammen med en ligeud sting.

Sy de to stykker yderflæse sammen - ret mod ret -så de danner en ring. 

Læg nu den ene af de lange sider af cirkelen op. Det gør du ved først at folde en cm mod vrangsiden af stoffet, pres det evt. på plads med et strygejern. Fold nu stoffet endnu en gang. Sæt nåle i og sy oplægningen  med en ligeud sting eller evt. med en pyntesting. På den måde, behøver du heller ikke først zigzagge.

Når du har lagt op, skal du til at rynke din flæse sammen så den passer i størrelsen til kjolens yderstof. Jeg gør det ved at sy to rækker ligeud sting med en høj sømrum og med en lav trådspænding. På den måde kan du lettere trække i de to tråde, så stoffet rynker sig sammen og flæseformen fremkommer (man kan vist også få en speciel rynketrykfod, men jeg har ikke en sådan).Det kan godt tage lidt tid at få det rynket sammen og fordelt rynkerne jævnt over hele flæsen.

Nål flæsen fast til yderkjolen - ret mod ret - og sy den fast.Følg nu samme procedure for inderflæsen.Når du syr inderflæsen på foer-kjole-delen skal du være OPMÆRKSOM på, at du skal sy flæsens retside mod foer-kjolens vrangside.


Nu skulle dine to kjoledele gerne se sådan her ud:

Put de to kjoledele ind i hinanden -ret mod ret - og sy de to kjoledele sammen hele vejen rundt for oven - ret mod ret.


Klip små hakker i ærmerundingerne.

Klip hjørnerne af , så bliver det lettere at få fine hjørner, når du vender stoffet om.

Vend retten ud på kjolen og pres overdelens kanter pæne. Sy derefter en pyntestikning hele vejen rundt for oven. Jeg plejer at sy den et par mm inde.


Nu er du lige ved at være færdig :-) Du mangler nu kun at sy knaphuller og knapper i, så er din forårskjole til en heldig lille pige klar til brug...

Kjolen set forfra

Kjolen set bagfra (Kjolen knappes bagpå).

Da jeg ikke er syerske eller designer, tager jeg meget gerne imod kommentarer, kritik og gode råd, til hvordan jeg evt. kan ændre og forbedre min DIY - både med henblik på denne DIY og til fremtidige. På forhånd tak for det! :-)

Da Lea jo får en lillesøster lige om lidt... kunne jeg ikke dy mig for at lave et par matchende mini-søster-bukser. En DIY på mine mini-tulle-bukser i str. 0-2 mdr. kommer snart :-)


7 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tak! Må se om jeg kan lave et mønster i str. 4 år - hvis det skulle friste... :-)

   Slet
 2. De er så fine. Tusind tak for DIY den skal afprøves!

  SvarSlet
 3. Tak, er spændt på at se dit resultat! Håber at DIY'en giver mening... :-)

  SvarSlet
 4. Ja tak til str 4 år:-) Har fundet et super mønster til en nederdel - skal i gang igen med at sy;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske jeg ikke lige når det inden den lille beslutter sig for at komme... :-)

   Slet
 5. Tak for et dejlig mønster.
  Et lille forslag til dig, er at du på mønsterdelen skriver det er incl. sømmerum. det synes jeg er en god oplysning at have når man har mønsteret i hånden, og ikke skal hen at læse det i teksten.

  SvarSlet